Кралицата на пустинята

Кралицата на пустинята

Рейтинг

Гласувай: Няма Рейтинг: 8.1 (61 votes)

Харесвате ли филма?

Филмът "Кралицата на пустинята" разказва удивителната история на Гертруда Бел (1868-1926). Кинолентата е базирана върху истински случай, истинска историческа личност и нейната история.
Но коя е Гертруда Бел (Никол Кидман)? Тя е смела и целеустремена дама, гражданка на Великобритания, която в началото на ХХ век повлиява върху разпределението на силите в Близкия изток и други арабски страни. Гертруда дълго време прекарва в опасни пътешествия по мюсюлмански територии, където успява да се запознае с много трудности и множество нюанси на живота и бита на Близкоизточните племена. Тя е привлечена от загадъчните бедуини, техния начин на живот и мислене. Тя е единствената, която се изправя в защита на тези племена с цел предотвратяване на тяхното унищожение. Именно тя разкрива на света истините за бедуинските племена. Заради нейната храброст и умението й да се държи на високо равнище я наричат "покровителката на кралете" и "не коронясаната кралица на пустинята". Гертруда е бунтарка, любовница, пътешественица, революционерка и… шпионка.
Какво я привлича толкова в бедуините? Нещото, което до онзи момент остава непознато и неразбираемо за хората от светския и лустросан свят: свободата на бедуинските племена, тяхното достойнство, изкуството им да живеят.
Множество нейни биографи говорят за нея не само като за жена, но и като за политик, изследовател, пътешественик, дипломат, писател и дори разузнавач. Като писателка, историчка и агентка Гертруда Бел играе много значителна роля в установяването на нов политически ред в Близкия изток и арабските страни през 20-те години на миналия век.
Важната роля на Гертруда Бел е поверена на талантливата холивудска актриса Никол Кидман, която е подкрепена от партньорството на актьорите Джеймс Франко, Робърт Патинсън и Деймиън Луис (всичките им герои са влюбени в Гертруда, но тя избира да бъде сама). Така главната героиня остава посредник между Британската империя и Ориента.
С цялата тази многозначност на характера и действията на Гертруда Бел, режисьорът Вернер Херцог се нагърбва сам да напише сценария на този исторически кино-разказ, като го превръща в истинско приключение за зрителите.

Илюзионистът
Шантава седмица
Нарния 3D
Casino Jack (2010)
Приключенията на Тинтин 3D
Паранормална активност 3
Hoodwinked Too! Hood VS. Evil
От глупав по-глупав: Завръщането
Такъв е Животът
Дракула: Неразказан
Прометей (2012)

Други Заглавия

Queen of the Desert 2015