Кралицата на пустинята

Кралицата на пустинята

Рейтинг

Гласувай: Няма Рейтинг: 8.2 (58 votes)

Харесвате ли филма?

Филмът "Кралицата на пустинята" разказва удивителната история на Гертруда Бел (1868-1926). Кинолентата е базирана върху истински случай, истинска историческа личност и нейната история.
Но коя е Гертруда Бел (Никол Кидман)? Тя е смела и целеустремена дама, гражданка на Великобритания, която в началото на ХХ век повлиява върху разпределението на силите в Близкия изток и други арабски страни. Гертруда дълго време прекарва в опасни пътешествия по мюсюлмански територии, където успява да се запознае с много трудности и множество нюанси на живота и бита на Близкоизточните племена. Тя е привлечена от загадъчните бедуини, техния начин на живот и мислене. Тя е единствената, която се изправя в защита на тези племена с цел предотвратяване на тяхното унищожение. Именно тя разкрива на света истините за бедуинските племена. Заради нейната храброст и умението й да се държи на високо равнище я наричат "покровителката на кралете" и "не коронясаната кралица на пустинята". Гертруда е бунтарка, любовница, пътешественица, революционерка и… шпионка.
Какво я привлича толкова в бедуините? Нещото, което до онзи момент остава непознато и неразбираемо за хората от светския и лустросан свят: свободата на бедуинските племена, тяхното достойнство, изкуството им да живеят.
Множество нейни биографи говорят за нея не само като за жена, но и като за политик, изследовател, пътешественик, дипломат, писател и дори разузнавач. Като писателка, историчка и агентка Гертруда Бел играе много значителна роля в установяването на нов политически ред в Близкия изток и арабските страни през 20-те години на миналия век.
Важната роля на Гертруда Бел е поверена на талантливата холивудска актриса Никол Кидман, която е подкрепена от партньорството на актьорите Джеймс Франко, Робърт Патинсън и Деймиън Луис (всичките им герои са влюбени в Гертруда, но тя избира да бъде сама). Така главната героиня остава посредник между Британската империя и Ориента.
С цялата тази многозначност на характера и действията на Гертруда Бел, режисьорът Вернер Херцог се нагърбва сам да напише сценария на този исторически кино-разказ, като го превръща в истинско приключение за зрителите.

Заразяване / Contagion
Линкълн (2012)
Meet Monica Velour
Първичен код
Conan the Barbarian
Талисманът (2012)
Възходът на Планетата на Маймуните
Танцуването забранено!
Люси
Kill the Irishman

Други Заглавия

Queen of the Desert 2015